Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας !!

hpim1604Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας σας καλωσορίζουν στον διαδικτυακό χώρο του σχολείου μας. Ξεναγηθείτε μέσω των μενού σε πρόσφατα νέα και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την καθημερινότητα μας. Θα βρείτε χρήσιμα έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου μας, όπως και οπτικοακουστικό υλικό με διάφορες δραστηριότητες των παιδιών. Καλή σας πλοήγηση!!

Ανοιξιάτικη εξόρμηση στον Πανασσό

 

Ανοιξιάτικη εξόρμηση στον …Πανασσό

1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας

Μικρό χωριουδάκι, καταπράσινο, βυθισμένο μεταφορικά και κυριολεκτικά ανάμεσα σε Γέργερη και Αγία Βαρβάρα , ο Πανασσός, πλούσιος σε αμπέλια και ελαιοκαλλιέργειες , έχει ιστορία αλλά και μνημεία που ακόμη αναδεικνύονται από την αρχαιολογική σκαπάνη αλλά κυρίως από τους ντόπιους ευγενικούς κατοίκους του.

Αυτήν την περίοδο και μετά από δύο χειμώνες πολύ δύσκολους λόγω της πανδημίας , των μεταλλάξεων και των πολλών κρουσμάτων στις σχολικές αίθουσες, οι μαθητές έχουν απόλυτη ανάγκη την επαφή με τη φύση και την καλλιέργεια δεξιοτήτων σε παιχνίδια, επικοινωνία και επανάκτηση της παιδικότητας και της ελευθερίας που στερήθηκαν.

Η επιλογή του Πανασσού έγινε από το σχολείο μας σε συνεννόηση με τους κατοίκους εκεί , που μας βοήθησαν , καθώς η πρόσβαση στην μνημειακή ελιά 3.200 ετών, τη» Μινωίτισσα …ελιά»,θα ήταν αδύνατη για τους μικρούς μαθητές μας, εάν δεν είχαν καλύψει τα νερά που έρεαν άφθονα και αναξιοποίητα με βράχους και τάβλες.

Η μνημειακή ελιά μας αποζημίωσε καθώς το γλυπτό του κορμού της ασύλληπτης ομορφιάς , τόσο περίτεχνο από το μάστορα χρόνο, ώθησε τα παιδιά σε μια αυθόρμητη εκδήλωση, να τρέξουν και να σκαρφαλώσουν ,αγκαλιάζοντας , και γεμίζοντας σα μελίσσι το χώρο της.

Αναφορές για την καταγωγή της ελιάς συσχέτιση με γνωσιακό υλικό και άφθονο παιχνίδι στο εκεί λιβάδι , ενώ τα μάγουλα των παιδιών ρόδιζαν από την κίνηση και τη χαρά ..Θα ήθελα μόνο να παρακαλέσω το δήμο Γόρτυνας αυτό το αιχμηρό και επικίνδυνο ύψωμα από τη μια και την άλλη μεριά της ελιάς να το μετατρέψουν σε ένα περίβολο ξύλινο ή πέτρινο με υλικά φυσικά , λιγότερο άσχετο από την ιστορία και την ομορφιά της ελιάς..» Εμείς θα ξαναέρθουμε ελίτσα…..Θα φέρουμε και τους γονείς μας να σε γνωρίσουν , γιατί η αγάπη και η αγκαλιά μας θα σε κρατήσουν ασφαλή για πολλούς αιώνες ακόμη»…

Επόμενη στάση μας η «Λίμνη Διγενή»..Ένας πανέμορφος υδροβιότοπος με τεχνητή λίμνη και φυσική ..Ένα ολοζώντανο οικοσύστημα με την φυσική θειούχα «Βρωμολίμνη», ολοστρόγγυλη με αποκαλυπτικό βάθος και σχήμα , υδροδοτούσε τη γύρω περιοχή. Τώρα κάθε λογής φυτά υψώνονται από τον πυθμένα της , αγκαλιάζουν τις όχθες της ως ψηλά ενώ δεκάδες ενδημικά βότανα ,αναδύουν τα αρώματά τους καθώς περπατούμε να την κατακτήσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή.. Και βέβαια μέρα μεσημέρι τα κοάσματα δε σταματούν και τα κελαηδίσματα μας μαγεύουν.. Οι χήνες , τα παγόνια, οι πάπιες και τα νερόφιδα μας φοβούνται λίγο …Τόσες πολλές παιδικές κραυγές θαυμασμού δεν ακούγονται συχνά στο μέρος.

Παραδοσιακά παιχνίδια, τσουβαλοδρομίες και πολύ κυνηγητό αναδεικνύουν τους διεκδικητές του κότινου..                Που ήταν πάνω κάτω σαρανταδύο ζωηρά και χαρούμενα εννιάχρονα.. Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Συλλόγου «Μαλβαζία» που κόσμησε με μετάλλια από φυσική ελιά τις δράσεις μας..Ευχαριστούμε βέβαια και τους γονείς που μας εμπιστεύονται σε πολλές εξορμήσεις μας στη φύση…

Τελική μας στάση η έκθεση απολιθωμάτων Πανασσού. Χαμογελαστός και εγκάρδιος ο κος Δαμιανάκης μας φιλοξένησε με παραδοσιακό κολατσιό στον όμορφο χώρο της έκθεσης ..Τα παιδιά πεινούσαν και έφαγαν με όρεξη τα καλούδια όπως σαρικόπιτες , παξαμά..γραβιέρα Και βέβαια τις ελίτσες του Πανασσού. Όμως τα ματάκια τους έμειναν γουρλωμένα στο τεράστιο απολίθωμα μυδιού ,τον κοραλλιογενή σχηματισμό, τα απολιθώματα ραχοκοκαλιάς ψαριών , τον γέροντα αχινό και εκατοντάδες εκθέματα της μοναδικής παλαιοντολογικής περιόδου, όπου ο Πανασσός καλύπτονταν από θαλασσινό νερό , κάπου έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της επίσκεψης : Δαφνομήλη Αντωνία, Τζίτζικα Αγγελική, Γιοβανή Μαρία, Χορταριά Συραγώ

Κείμενο:   Χορταριά Συραγώ Δ/ντρια 1ου Δ ΣΧ Αγίας Μαρίνας