Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μας !!

hpim1604Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος των Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας σας καλωσορίζουν στον διαδικτυακό χώρο του σχολείου μας. Ξεναγηθείτε μέσω των μενού σε πρόσφατα νέα και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την καθημερινότητα μας. Θα βρείτε χρήσιμα έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου μας, όπως και οπτικοακουστικό υλικό με διάφορες δραστηριότητες των παιδιών. Καλή σας πλοήγηση!!

Νέα - Ανακοινώσεις

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αγαπητοί γονείς και μαθητούδια μας ... Ευχόμαστε  αυτό το καλοκαίρι να σας βρει με υγεία, πολλή ξεκούραση, ευχάριστες και ελεύθερες οικογενειακές και φιλικές στιγμές! Ευχαριστούμε για όλη την προσπάθεια που καταβάλατε, στη διάρκεια των επαναλαμβανόμενων lock down, να μείνετε σε επαφή με τη γνώση, να βοηθήσετε τα παιδιά σας, ώστε ψυχικά  να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την επιβεβλημένη ... Απομόνωση. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά χρειάζονται την ξεγνοιασιά και την κοινωνικότητα. Ας κλείσουν οι οθόνες μικρές και μεγάλες! Περιηγηθείτε μαζί τους  στη φύση με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

 

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Τάξης Ε2

Προάγοντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο σχολείο μας με το Θεματικό Δίκτυο «Τουρισμός και Περιβάλλον», σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρχανών, oι μαθητές του Ε2 με τους εκπαιδευτικούς Σκανδαλάκη Χαρίκλεια, Ουσταμανωλάκη Ζαφειρώ, Μαρκογιαννάκη Αρετή και Κωνσταντάκη Γαρυφαλιά ασχολήθηκαν με τα τοπικά προϊόντα ως μέσο προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής.

 

 

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα στην διάρκεια του οποίου γνωρίσαμε τα ντόπια προϊόντα, τις χρήσεις και την ωφέλειά τους, περιηγηθήκαμε σε αρχαία μονοπάτια όπου συλλέξαμε βότανα, επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο Φουρνί και παίξαμε περιβαλλοντικά παιχνίδια.
Μέσα από την παιγνιώδη και βιωματική μάθηση οι μαθητές ανακάλυψαν την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και έναν σεβασμό προς το περιβάλλον που λαμβάνει υπόψη τις επόμενες γενιές. 

Ο μαγειρικός πολιτισμός μας, με ρίζες από τη μινωική Κρήτη αποδείχθηκε ως τις μέρες μας τρόπος ζωής και βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες, που όχι μόνο θα δοκιμάσουν, μα θα πάρουν επίσης στις αποσκευές τους τα προϊόντα και τις μνήμες αυτού του τόπου.

Αφού συλλέξαμε πληροφορίες κατά ομάδες, συγκεντρώσαμε τοπικές συνταγές και ρωτήσαμε τις παλιότερες γενιές για την διατροφή τους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο παραδοσιακός γαστρονομικός μας πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την υγεία, την μακροβιότητα και την φιλοξενία. Ο τόπος μας είναι γεμάτος με ποιοτικά και γευστικά προϊόντα, που παρέχουν την δυνατότητα ενίσχυσης της τοπικής αγοράς. Οι αξίες της τοπικής μας κουζίνας αποτελούν βασικό άξονα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Με βιωματικές δραστηριότητες οι μαθητές μας εκτίμησαν την σημασία των τοπικών βιολογικών προιόντων και του εναλλακτικού τουρισμού για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ήρθαν σε επαφή με τη φύση και την γαστρονομία του τόπου μας, ευαισθητοποιήθηκαν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καλλιέργησαν ενσυναίσθηση σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ παράλληλα αποφορτίστηκαν μετά την καραντίνα.
Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Αρχανών για την τηλεδιάσκεψη , την κυρία Καρπουζάκη για το φυτολόγιο και το φυτώριο Δήμα για την χορηγία των βοτάνων για την δημιουργία βοτανόκηπου στο σπίτι και ευχόμαστε στους αγαπητούς μαθητές μας ένα υπέροχο καλοκαίρι.


 

Σχετική εικόναΠροάγοντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο σχολείο μας με το Θεματικό Δίκτυο «Τουρισμός και Περιβάλλον», σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρχανών, oι μαθητές του Ε2 με τους εκπαιδευτικούς Σκανδαλάκη Χαρίκλεια, Ουσταμανωλάκη Ζαφειρώ, Μαρκογιαννάκη Αρετή και Κωνσταντάκη Γαρυφαλιά ασχολήθηκαν με τα τοπικά προϊόντα ως μέσο προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής.

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα στην διάρκεια του οποίου γνωρίσαμε τα ντόπια προϊόντα, τις χρήσεις και την ωφέλειά τους, περιηγηθήκαμε σε αρχαία μονοπάτια όπου συλλέξαμε βότανα, επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο Φουρνί και παίξαμε περιβαλλοντικά παιχνίδια. Μέσα από την παιγνιώδη και βιωματική μάθηση οι μαθητές ανακάλυψαν την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και έναν  σεβασμό  προς το  περιβάλλον που λαμβάνει υπόψη  τις επόμενες γενιές.

Ο μαγειρικός πολιτισμός μας, με ρίζες από τη μινωική Κρήτη αποδείχθηκε ως τις μέρες μας τρόπος ζωής και βασικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες, που όχι μόνο θα δοκιμάσουν, μα θα πάρουν επίσης στις αποσκευές τους τα προϊόντα και  τις μνήμες αυτού του τόπου.

Αφού συλλέξαμε πληροφορίες κατά ομάδες,  συγκεντρώσαμε τοπικές συνταγές και ρωτήσαμε τις παλιότερες γενιές για την διατροφή τους. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο παραδοσιακός γαστρονομικός μας πολιτισμός  είναι συνυφασμένος με την υγεία, την μακροβιότητα και την φιλοξενία. Ο τόπος μας είναι γεμάτος με ποιοτικά και γευστικά προϊόντα, που παρέχουν την δυνατότητα ενίσχυσης της τοπικής αγοράς. Οι αξίες της τοπικής μας κουζίνας αποτελούν βασικό άξονα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Με βιωματικές δραστηριότητες οι μαθητές μας εκτίμησαν την σημασία των τοπικών βιολογικών προιόντων  και του εναλλακτικού τουρισμού για μια βιώσιμη ανάπτυξη, ήρθαν σε  επαφή με τη φύση και την γαστρονομία του τόπου μας, ευαισθητοποιήθηκαν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καλλιέργησαν ενσυναίσθηση σε περιβαλλοντικά θέματα, ενώ παράλληλα αποφορτίστηκαν μετά την καραντίνα.

Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Αρχανών για την τηλεδιάσκεψη , την κυρία  Καρπουζάκη για το φυτολόγιο και το φυτώριο Δήμα  για την χορηγία των βοτάνων για την δημιουργία βοτανόκηπου στο σπίτι και ευχόμαστε στους αγαπητούς μαθητές μας ένα υπέροχο καλοκαίρι.

Προγράμματα Διατροφή-Σπιζαετός

Το Σχολικό έτος  2020-2021 το τμήμα Α1 πραγματοποίησε το πρόγραμμα "ΔΙΑΤΡΟΦΗ" σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ιεράπετρας. Συντόνιζε η Μουσικός Παπαδάκη Έφη και η Δασκάλα του τμήματος Πόπη Σπυριδάκη. Γράφτηκε και το παρακάτω τραγουδάκι με τίτλο:

"ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ"

ΦΡΟΥΤΑ
ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝΑ ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ
ΕΤΡΩΓΑ ΠΟΛΛΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΑΧΛΑΔΑΚΙΑ
ΚΕΡΑΣΑΚΙΑ ΜΗΛΑΡΑΚΙΑ
   
ΤΩΡΑ  ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΛΟ
ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟ
 
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝΑ ΜΙΚΡΟΥΛΑ
ΕΤΡΩΓΑ  ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΚΙ ΑΡΑΚΑ
 
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΩ ΟΛΑ  ΑΥΤΑ
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
ΦΡΟΥΤΑ  ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
 
ΚΡΕΑΣ - ΨΑΡΙ
ΚΡΕΑΤΑΚΙ ΚΑΙ ΨΑΡΑΚΙ
ΤΡΩΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ
ΚΟΚΚΑΛΑ  ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ
 
ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ
ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΛΟ
ΝΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ
ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ !

Ακόμη, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου πραγματοποιήθηκε και το πρόγραμμα ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ. Συντόνιζε η Μουσικός Παπαδάκη Έφη και η Δασκάλα του τμήματος Πόπη Σπυριδάκη.
Ακολουθούν φωτογραφίες των δύο προγραμμάτων.

Ενημέρωση για το πρόγραμμα: "Ψηφιακή μέριμνα"

Σας ενημερώνουμε σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τον τρόπο υποβολής αιτήσεων και τη διάρκεια του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», ώστε οι δικαιούχοι του προγράμματος να καταθέσουν την αίτησή τους, να την ολοκληρώσουν και να κάνουν χρήση των επιταγών που δικαιούνται έως την ημερομηνία λήξης του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα σας αποστέλλουμε τον παρακάτω σύνδεσμο με την εγκύκλιο, το συνημμένο επεξηγηματικό κείμενο και το συνημμένο εικαστικό, για ενημέρωση σας.  https://dipeira.gov.gr/site/enimerosi-gia-programma-psifiaki-merimna/

Εισαγωγή μαθητών/τριών στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Βάσει της ΥΑ 58877/Δ6/25.05.2021 (ΦΕΚ1 τ. Β΄ 2184/26.05.2021) τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 θα διεξαχθεί η εξέταση για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία, οι γονείς και κηδεμόνες των ενδιαφερόμενων μαθητών υποβάλλουν αίτηση από τις 28 Μαΐου έως τις 17 Ιουνίου 2021 στον σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-protupo-peiramatiko-skholeio μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης. 
Με νέα Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι η εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στην Α’ τάξη των Πρότυπων Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2021-2022 πραγματοποιείται με τεστ δεξιοτήτων ερωτήσεων κλειστού τύπου-πολλαπλής επιλογής σε α) κατανόηση κειμένων Ελληνικής Γλώσσας και β) Μαθηματικά.  Οι υποψήφιοι δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στη δοκιμασία, καθώς αντικείμενό της είναι γνώσεις που έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό. Η διάρκεια της εξέτασης θα είναι δυόμιση ώρες και θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Γυμνασίου ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που θα οριστούν ως εξεταστικά κέντρα. Οι χώροι διεξαγωγής της εξέτασης ανά Πρότυπο Γυμνάσιο καθώς και η κατανομή των υποψηφίων, ανά εξεταστικό κέντρο, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του εκάστοτε Πρότυπου Σχολείου. Τα εξεταστικά κέντρα θα οριστούν και θα κοινοποιηθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. 
Αναφορικά με την εξέταση μαθητών με αναπηρία και ειδικές ανάγκες απαιτείται γνωμάτευση. Όλες οι γνωματεύσεις οφείλουν να είναι έγκυρες και σε ισχύ. Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών που ανήκουν στην κατηγορία των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, το δηλώνουν στο Πρότυπο Σχολείο στο οποίο ενδιαφέρονται να εισαχθούν τα παιδιά τους και οφείλουν να προσκομίσουν στο σχολείο ή να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ) του σχολείου τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 17 Ιουνίου 2021. 
Ηράκλειο 31/5/2021 Το ΕΠ.Ε.Σ του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου
Περισσότερα Άρθρα...